جوان آنلاین: با رسیدن فصل زمستان، سلامت خانوادهها همواره در معرض تهدیدات بیماریهای ویروسی و فصلی قرار میگیرد. از این رو، اهمیت پیشگیری از شیوع این بیماریها بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماریهای عفونی و فلوشیپ بیماریهای عفونی در بیماران مبتلا به نقص ایمنی، با اشاره به وضعیت بیماریهای فصلی در کشور و ضرورت رعایت اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از سلامت خانوادهها، بر اهمیت نهادینهسازی روشهای جدید پیشگیری از بیماریها تأکید کرد.
افزایش موارد آنفلوآنزا
به گفته وی: «در حال حاضر، حدود دو ماه است که شاهد افزایش موارد آنفلوآنزا هستیم، به ویژه در انواعی که در گزارشها ذکر شده است. طبق گزارشات مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاههای وزارت بهداشت، بیشترین شیوع مربوط به آنفلوآنزای نوع A است و پس از آن نوع B در حال گسترش است.»
افزایش ۵/۲ برابری شیوع نوع جدید کرونا
این متخصص بیماریهای عفونی در ادامه افزود: «در زمینه کرونا، به ویژه نوع جدید آن، موارد جدیدی با افزایش قابل توجهی نسبت به سالهای قبل گزارش شده است. نوع جدید کرونا میتواند برای بچهها و افراد با بیماریهای خاص خطرناک باشد، به ویژه در نوزادان که ممکن است به بستری در بیمارستان یا حتی مرگ منجر شود. در بزرگسالان نیز این نوع کرونا میتواند کشنده باشد. این روند در دو سال گذشته ۵/۲ برابر افزایش یافته است.»
افزایش شیوع آنفلوآنزا در شهرها
دکتر مردانی ادامه داد: «در حال حاضر، با گرفتاری جدیدی مواجه هستیم. همانطور که گفته شد، دو گروه از بیماریها در کشور در حال مشاهده است، به ویژه در شهرهای مختلف که شیوع آنفلوآنزا در حال افزایش است. علائم آن هنوز وارد نشده، ولی با توجه به موارد زیادی که مشاهده کردهایم، نیاز به توجه و اقدامات پیشگیرانه داریم. اگر موارد جدیدی نیز به وجود آید، باید آماده باشیم.»
رعایت نکات بهداشتی در مقابله با بیماریها
وی در خصوص اهمیت رعایت نکات بهداشتی گفت: «در دوران کرونا، مردم به رعایت نکات بهداشتی توجه میکردند، به ویژه در آغاز اپیدمی که پوسترهایی در اطراف بودند و افراد فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت میکردند و در مجامع کمتر شرکت میکردند. به عنوان مثال، در مراسمهای عروسی که برگزار میشد، موارد بیماری کمتر مشاهده میشد چراکه افراد به رعایت دستورالعملها توجه میکردند. اما بعد از مدتی، این روند نادیده گرفته شد و شاهد افزایش موارد بیماری در کشور بودیم.»
اقدامات پیشگیرانه برای گروههای حساس
این استاد دانشگاه، یکی از مهمترین اقدامات را جلوگیری از بروز عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی دانست و افزود: «اگر در محیطهای اجتماعی، میهمانیها، مراسمهای عزاداری حضور داشتیم، حتماً باید از ماسک استفاده کنیم. این مراقبتها میتواند کمک زیادی به پیشگیری از انتقال بیماریها کند. اگر بیماریهای تنفسی در جامعه شیوع داشته باشد، باید خودمان در میهمانیها یا محل کار از رعایت موارد بهداشتی غافل نشویم. همچنین اگر فرزندان مدرسهای داریم، باید از حضور آنها در جمعهای شلوغ جلوگیری کنیم. بر همین اساس بچههایی که علائم بیماری را دارند باید از حضور در مدارس و مکانهای عمومی خودداری کنند. کسانی که در معرض خطر هستند، مانند افراد مسن یا مبتلایان به بیماریهای مزمن، باید واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند، به ویژه اگر در سن ششماه تا ششسال یا بالای ۵۰ سال قرار دارند.»
افزایش آمار بیماریهای تنفسی و وضعیت مراکز درمانی
دکتر مردانی به افزایش آمار بیماریهای تنفسی اشاره کرد و اظهار داشت: «آمارهای موجود نشان میدهند، موارد بیماری در حال افزایش است که میزان دقیق آن از سوی وزارت بهداشت منتشر شده است. طبق گزارشها، تا ۳۰ درصد از افرادی که به مراکز درمانی مراجعه میکنند، مبتلا به بیماریهای تنفسی هستند. البته این را هم بگویم که خوشبختانه وضعیت مراکز درمانی قابل قبول بوده و از زمان بحران کرونا، ظرفیتهای درمانی بهبود یافتهاند.»